
Datacon theorie
Je maakt in deze module kennis met netwerken voor thuis en het MKB. De onder- werpen die aan de orde komen zijn: het plannen en implementeren van kleine netwerken, inleiding op Routing, Remote Access, Adressering, Netwerkdiensten, E-mail diensten, webspace en geauthenticeerde toegang.
Boeken zijn niet nodig, je hebt gratis toegang tot de netacad omgeving (benader de docent hiervoor) dit is Engelse lesstof. Voor datacom 1 kan je het boek Datacommunicatie Deel 1 Inleiding netwerken bestellen. Daarnaast heb je eveneens boek 2 Datacommunicatie Deel 2 Routing voor datacom 2. De boeken zijn in het Nederlands mocht je dat prefereren t.a.v. het Engelse.
Hoe is het vak opgebouwd? Je maakt opdrachten welke uit het boek komen. Deze opdrachten zijn allemaal te downloaden via benodigdheden-tab!
Vanaf Cohort 2016 gelden de checklists welke je kunt downloaden vanuit de benodigdheden-tab. Cohort 2015 heeft eigen checklists, welke te downloaden zijn vanuit de cohort 2015-tab.
De checklists bevatten opdrachten welke je minimaal moet maken. In het gedownload zipfile staan vrijwel alle opdrachten uit desbetreffende boek. Deze mag je voor eigen studie en ontwikkeling maken en bestuderen. De opdrachten welke in de checklist staan moeten i.i.g. gemaakt worden. De checklist verteld je welke opdrachten je in het practicum lokaal moet maken. Je schrijf je dus ook alleen voor het vak in wanneer je een praktijk opdracht gaat doen. De practicum opdrachten worden uitgevoerd tijdens de les en daarna ook nagekeken wanneer je klaar bent.
De checklist vermeld ook zogeheten packet tracer opdrachten. Deze kan je buiten de les om maken maar deze laat je wel controleren – bijvoorbeeld tegelijk tijdens je inschrijving van een praktijkopdracht. Deze huiswerkopdrachten maak je met behulp van het programma packet tracers welke je kunt downloaden vanuit de benodigdheden sectie – hiervoor geld wel dat je een code (seat token) voor toegang moet aanvragen bij de datacom docenten.
De andere onderdelen welke niet vermeld staan in de checklist kun je natuurlijk wel maken voor je eigen ontwikkeling – dit is uitermate handig wanneer je de materie niet zo goed begrijpt – dit is pure zelfstudie.
Het boek of de online lesstof is vereist om de materie te begrijpen. Heb je vragen over de theorie dan kan je aankloppen (niet inschrijven) tijdens een datacom uurtje. Dan kijkt de vakdocent of er tijd en ruimte is om zodoende je vraag te beantwoorden.
On-line materiaal
- Takenboek Datacom 2018
- Checklist DCN1 (uitprinten)
- Opdrachten DCN1 (Zip-file downloaden!)
- Packet Tracer (Aanmelding netacad – via docent)
- Hyperterminal (in geval van nood bij DC)
- COM3 – USB -> RS232 driver (idem…)
- Repair Windows Firewall
On-line materiaal
- Takenboek Datacommunicatie cohort 2015 e.e. (lees deze eerst)
- Checklist DCN1 cohort 2015 e.e. (uitprinten)
- Cisco Discovery 1 (online lesstof)
- Packet Tracer V6
- Hyperterminal (in geval van nood bij DC)
- COM3 – USB -> RS232 driver (idem…)
- Repair Windows Firewall
LET OP!!!
Cohort 2015 datacom vervalt vanaf juli 2019! Zorg ervoor dat je dan je datacom af hebt als cohort 2015 student (of ouder?!). Niet aan deze opdrachten kunnen beginnen of niet af? Dan kan je beginnen aan de nieuwe datacom opdrachten/opzet.
(Mededeling geplaatst op 19-oktober-2018)
Cohort 2015 en ouder:
H1 – Netwerken
- Lab D1.3.3.3.2 – Het MAC-adres van een host bepalen(bij Datacom)
- Lab D1.3.3.6.2 – Het IP-adres van een computer bepalen(bij Datacom)
- PT D1.3.5.7.2 – Packet Tracer leren gebruiken+ PKA
- PT D1.3.6.2.3 – Prototype van een netwerk+ PKA
- Lab D1.3.1.5.3 – Een peer-to-peer netwerk bouwen(bij Datacom)
- Lab D1.3.5.2.2 – IP-adressen en netwerkcommunicatie(bij Datacom)
- Lab D1.3.6.5.3 – Resources delen(bij Datacom)
H2 – Verbinding met het internet
- PT D1.4.2.3.2 – Packets op het netwerk observeren+ PKA(bij Datacom)
- Lab D1.4.5.3.2 – Straight-Through en Cross-over UTP-kabels maken(bij Hardware)
H3 – Netwerkadressering
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
H4 – Netwerkservices
H5 – Draadloze netwerken
H7 – Netwerk troubleshooting
Docenten
Workshops
Datacom Theorie
Nieuw in het schooljaar 2019/2020 is datacom theorie. De vakdocenten zagen dat er behoefte was aan een klassikale uitleg. We hebben een aantal workshops bedacht waar je je voor in kunt schrijven. Je hoeft ze niet te volgen, alleen als je er iets aan hebt. De workshops zijn niet in serie, dus kun je je opgeven voor de workshop waar je belangstelling voor hebt. Voorlopig zijn de workshops iedere donderdag van 11:45 tot 12:30 uur in lokaal blw.2.115.
De onderwerpen en indeling is als volgt:
27 – 2 Wat is Datacom.
5 – 3 OSI model
12 – 3 Transport laag(4)
19 – 3 Netwerk laag(3)
26 – 3 Subnetting (subnet berekeningen)
2 – 4 Data-Link Laag(2)
9 – 4 Fysieke laag(1)