BPV/Stage
- Informatie
-
Benodigdheden
- Workshops / Links
- Docenten
BPV betekent BeroepsPraktijkVorming en is vergelijkbaar met de oude term stage. Om een vak te leren en dus in aanmerking te komen voor een diploma, ben je wettelijk verplicht om tijdens je beroepsopleiding 20% tot 60% van de opleidingstijd bedrijfsstage te lopen bij een erkend leerbedrijf.
BPV / Stage periodes
- 4 september 2023 t/m 9 februari 2024
- 12 februari 2024 t/m
Erkend leerbedrijf
Je kunt niet zomaar bij ieder willekeurig leerbedrijf gaan werken, deze moet geregistreerd zijn in het bedrijvenregister van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Mocht je zelf een bedrijf gevonden hebben wat hier niet aan voldoet, dan kan het bedrijf zich zelf aanmelden via de site van SBB, hou er wel rekening mee dat het ongeveer 2 maanden kan duren voor een certificering rond is, en in die tijd kun je daar niet gaan werken.
Wanneer een bedrijf gecertificeerd is, laat het BPV-bureau het dan zo snel mogelijk weten, zodat er door de administratie een praktijkovereenkomst van gemaakt kan worden. Het is van groot belang dat zowel de werkplek als de werkzaamheden passen bij jouw opleiding en mogelijkheden. Het is verstandig als je zelf zoekt om minstens een half jaar voor het begin serieus te gaan zoeken naar een leerbedrijf. Stel je Loopbaanbegeleider altijd eerst op de hoogte van je plannen.
Heb jij een stageplaats in het buitenland en wil je je daar verstaanbaar maken? Als je Duits of een andere vreemde taal wilt leren (Spaans, Frans) kun je contact opnemen met Mw. Landman.
Alle informatie en de documenten die je nodig hebt over BPV is tegenwoordig te vinden op ELO Cumlaude onder studieroute BPV ICT Klas en Flex. Mocht je deze studieroute niet in je overzicht hebben, meldt dit bij je studieloopbaan begeleider
Workshops BPV
Ruim voordat er een BPV-periode begint, krijg je te horen of je op stage mag of moet. En vooraf aan elke stage periode zijn er de workshops BPV (zie ook je takenkaart). Bij elke keer dat je op stage gaat moet je wat kunnen (bij) leren. Dat betekent dat je dus ook op school al wat moet hebben bij geleerd. Zo haal je het meest uit je stage.
In deze workshops krijg je informatie over de gang van zaken tijdens de stageperiode. In deze workshops worden ook vragen behandeld die je mogelijk hebt, ook worden de opdrachten verder uitgelegd en worden je tips meegegeven. Bijvoorbeeld: hoe je contact maakt met je BPV bedrijf en hoe je je zelf kan presenteren of hoe een telefoon gesprek kan gaan. Een bedrijf zal je in de meeste gevallen vragen om een CV. Het is dan ook verstandig om nog voor dat je contact hebt met het bedrijf een goede CV te hebben. Je heb waarschijnlijk al een keer (misschien voor het vak Nederlands) een CV gemaakt.
Je komt dus bij de workshop met een CV, zorg dat je hem ook digitaal bij je hebt.
De workshops worden gegeven door Anika Elting, mocht je vragen over een workshop hebben kun je bij haar terecht.
Waar moet je opletten bij het volgen van een workshop:
- Zorg dat je je takenboek door hebt gelezen.
- Zorg dat je je takenkaart BPV bij je hebt.
- Zorg dat je je CV bij je hebt.