Mijn Deltion

Datacommunicatie

Modules van Datacommunicatie
De modules van Datacommunicatie heeft twee hoofddoelen:
  • Om je voor te bereiden op wat er van je in de praktijk verwacht wordt, en dit draagt bij aan jezelfverzekerdheid, deskundigheid, vakbekwaamheid en professionaliteit tijdens de BPV (stage) oftijdens je BBL-traject (werk).
  • Daarnaast bereid het je voor op de proeve van bekwaamheid (examen)Je maakt o.a. in deze modules kennis met netwerken voor thuis en het MKB. De onderwerpen die aan de orde komen zijn: het OSI model, Switch en Router configuratie, IPv4 en IPv6 toepassingen, Security, Access Control Lists, DNS, NAT/PAT, VLAN, WAN en netwerken ontwerpen.
Hoe is het vak opgebouwd?

Je leert en maakt opdrachten via de Cisco Net Academy. Van de datacom docenten krijg je een code om een account aan te maken bij Cisco Netacad. Alles wat je nodig hebt voor het vak is daar te vinden. De lesstof, Packet Tracer en Lab opdrachten. Op de checklist zie je, per onderdeel, wat je bij de docenten moet laten aftekenen. Als je alle opdrachten die bij een hoofdstuk horen af getekend hebt op je checklist wordt het hoofdstuk afgetekend op je takenkaart. Tijdens het doornemen van de lesstof kom je ook opdrachten tegen die niet op de checklist staan. Die opdrachten worden dus niet gecontroleerd, het is wel verstandig om ze te maken. Door die opdrachten te maken begrijp je de lesstof beter en leer je het toe te passen in de praktijk.

  • Checklist DCN1 (Niveau 3 en 4, uitprinten)
  • Checklist DCN2 (Niveau 3 en 4, uitprinten)
  • Checklist DCN3 (Niveau 4, uitprinten)

 

De checklists bevatten opdrachten die je minimaal moet maken. In de meeste gevallen is dat een Packet Tracer of een Lab opdracht. Soms een quiz die je maakt aan het einde van het hoofdstuk. Packet Tracer opdrachten kun je maken wanneer je wilt. Dus tijdens Flex uren, thuis of op het werk. Packet Tracer Activities kijken zichzelf na en je kunt dus direct zien of je het goed gedaan hebt of ergens iets hebt laten liggen. Lab opdrachten zijn opdrachten die je in de praktijk moet doen. Hiervoor schrijf je je in voor een praktijkles datacom. Mits anders vermeldt in het rooster zijn die lessen op dinsdagmiddag van 15:00 t/m 17:15 uur, donderdagochtend van 8:30 tot 10:00 uur en donderdagmiddag van 15:00 tot 17:15 uur.

Lab opdrachten worden direct nagekeken. Packet Tracer opdrachten kunnen worden afgetekend als je kunt laten zien dat je de opdracht gemaakt en behaald hebt. Dat kan tijdens flex uren, via de mail of tijdens praktijk uren. Al geldt in het laatste geval dat de studenten die praktijkopdrachten doen voor gaan op nakijkwerk. Als je er niet helemaal zeker over bent, neem contact op met de docent en maak samen afspraken.

Scripting

Het is mogelijk om de labopdrachten al voor de praktijkles te maken. In Packet Tracer kun je de Lab opdracht vast opzetten. De configuraties kun je kopiëren en plakken in een “echt” netwerkapparaat. Bedenk wel dat in het datacomlokaal voornamelijk 2901 routers en 2960 switches aanwezig zijn. Houd daar rekening mee bij het opzetten van een lab. De versies die gebruikt worden zijn ook niet altijd gelijk. Zo kan het gebeuren dat commando’s niet of anders werken op de apparatuur dan in Packet Tracer. Lees in het takenboek hoe je dit kan oplossen!

Datacom Theorie

We hebben een aantal theoretische workshops bedacht waar je je voor in kunt schrijven. Je hoeft ze niet te volgen, alleen als je er iets aan hebt. De workshops zijn niet in serie, dus kun je je opgeven voor de workshop waar je belangstelling voor hebt.

Onderwerpen:
  • Wat is Datacom.
  • OSI model
  • Transport laag(4)
  • Netwerk laag(3)
  • Subnetting (subnet berekeningen)
  • Data-Link Laag(2)
  • Fysieke laag(1)
Docenten
avatar voor Jens SchurinkJens Schurink
Rooster
TijdMaandagDinsdagWoendagDonderdagVrijdag
08:30 - 09:15
09:15 - 10:00DataCom
BLW.2.115
10:15 - 11:00DataCom
BLW.2.115
11:00 - 11:45
11:45 - 12:30
12:30 - 13:15
13:15 - 14:00
14:00 - 14:45
15:00 - 15:45DataCom
BLW.2.115
15:45 - 16:30
16:30 - 17:15